*Piep* *Piep* *Pieieieieieieiep*

Weinig dingen zijn zeker in het leven, maar het radiobulletin op NPO Radio 1 begint altijd met het tijdsignaal. Tot nu. NPO Radio 1 neemt afscheid van de pips, zo werd eerder al bekendgemaakt. En vandaag – klokslag 8.00 uur – is het dan zover.

Andere radiozenders hebben de pips jaren geleden al achter zich gelaten, maar NPO Radio 1 hield moedig stand. Allang niet meer met de originele zes piepjes, maar de laatste drie mochten blijven.

Toen ik net begon met nieuwslezen bij de NOS las ik vooral ’s nachts. Ieder uur lees je dan een live bulletin dat wordt doorgegeven aan alle radiozenders tegelijk, waaronder NPO Radio 1.

In het holst van de nacht is het allemaal nog net wat intiemer. Het is echt alleen jij en de microfoon, daar in die geluidsdichte nieuwsleescel, bij gedimd licht, op ontelbaar veel nationale, regionale en lokale zenders tegelijk. Nogal intimiderend voor een beginneling.

En dan: piep, piep, pieieieieiep en gáán. Ik weet niet of luisteraars erbij stilstaan, maar voor ons lezers is dat gewoon een momentje. Die pips hoorden erbij. Bloednerveus werd ik er toen van, maar het maakte het wel officieel. Nu komt Het Nieuws.

Bloednerveus werd ik er van, maar die pips hoorden erbij. Nu komt Het Nieuws

Dorald Megens

Toen een jaar of 15 geleden iemand het in z’n hoofd had gehaald de pips op Radio 1 te schrappen, kwamen de radionieuwslezers in opstand, zo vertelt collega-nieuwslezer Dorald Megens. “We vonden best veel goed, maar nu was het tijd voor keiharde actie! Er kwam een handtekeningenlijst, een petitie. Op de barricaden voor de pips!”

“Vrijwel alle nieuwslezers vonden de pips by far het beste geluidslogo dat ze zich konden wensen, dat moest zo blijven. Vergelijk het met de gong in de leader van het TV-journaal,” legt Dorald uit.

“Op de barricaden voor de pips!”

Het waren niet alleen de nieuwslezers die koste wat kost wilden vasthouden aan de pips. Er was ook kritiek van buiten de omroep. Zo wilden de duivenhouders ook dat de pips bleven. “Zij konden hun duivenklokken er exact op gelijk zetten,” vertelt Dorald. De maatschappelijke functie van die pips diende vooral niet onderschat te worden.

“Uiteindelijk werd er voor gekozen om de pips te handhaven binnen een jingle. Toen keerde de rust gelukkig weer terug op de bulletin-redactie,” besluit Dorald.

De tijd is rijp

Maar nu is het dan toch zover. Een kleine rondgang leert dat de collega’s de tijd ook inmiddels wel rijp vinden voor het schrappen van de overbekende piepjes. Tegenwoordig hebben alle luisteraars wel een horloge, computer of smartphone in de buurt met daarop de exacte tijd. Een officieel radiomoment daarvoor is niet meer nodig.

Heb je de nieuwe vormgeving al gehoord? Als je goed luistert zit er nog wel iets van een pips in. Voor wie het afscheid toch wat zwaar valt.

Vond je dit een leuk artikel? Delen kan via de social-icoontjes hieronder. En wil je nooit meer iets missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!

Reageren is niet (meer) mogelijk.