In oktober bestaat het radionieuws 95 jaar. In al die jaren is er heel wat veranderd. Zo worden er allang geen waterstanden meer doorgegeven, praten we een tikkeltje vlotter en mogen we tegenwoordig ook berichten schrijven. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen dat het ooit anders was.

Ondanks al die veranderingen – ook van naam trouwens – hield het radionieuws al die jaren moedig stand. En nog altijd is het een vanzelfsprekendheid: op het hele uur hoor je op de publieke radiozenders het NOS Journaal.

RadioReuzen

In het kader van het naderende jubileum vroeg Radio 5-presentator Bert Kranenbarg (Bert op 5, KRO-NCRV) mij en een aantal (oud-)collega’s om in zijn podcast RadioReuzen een inkijkje te geven in het radionieuws. Want wat is het eigenlijk ? Hoe begon het allemaal en hoe heeft het zich ontwikkeld? Is het moeilijk om te doen? Wat maakt een radiobulletin goed? Wat maakt een nieuwslezer goed? Wat doet een nieuwslezer de rest van het uur? En wat is het verschil tussen het nieuws op de radio en op tv?

v.l.n.r. Gert Klück, Jeroen Overbeek, Liselot Thomassen, Bert Kranenbarg met Liselot, Donald de Marcas en ik

In RadioReuzen  – Het Radionieuws vertel ik samen met Liselot Thomassen (radio), Gert Klück (radio), Jeroen Overbeek (ex-radio, nu tv) én de inmiddels 86-jarige oud-radionieuwslezer Donald de Marcas het verhaal over het nieuws op de radio.

Je vindt de podcast hier.

Veel luisterplezier!

Reageren is niet (meer) mogelijk.