Als ik terugdenk aan de NOS, denk ik aan de tientallen lieve collega’s en de bijzondere dingen die ik met hen heb mogen meemaken. Misschien klinkt 7,5 jaar lang, maar het is voorbij gevlogen. Hier zie je een overzicht van twaalf van de leukste momenten uit mijn NOS-tijd (het waren er natuurlijk een stuk meer, maar ik moest een keuze maken).

Vanaf 1 december 2021 ga ik aan de slag bij Viaplay als presentator van de Formule 1-programma’s.

Zo veel mogelijk leren als stagiaire

Ik begon bij de NOS als stagiaire op de binnenlandredactie. Dat betekende informatie verzamelen, items voorbereiden, de nieuwsagenda bijwerken en soms meegaan met verslaggevers. Hoe meer je meemaakt als stagiair, hoe beter. Zo mocht ik mee op reportage tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Vragen stellen aan lopers en feestgangers bij de Nijmeegse Vierdaagse begon heel leuk, maar werd later heel surreëel, toen op donderdag vlucht MH17 werd neergehaald.

Eerder die week was er nog niks aan de hand en kwam ik ook Rachid nog tegen na zijn stapavond, in een totaal andere toestand dan ik 😆.

Met Rachid op de Wedren in Nijmegen

De eerste keer op de radio

Wist je dat ik ooit had gesolliciteerd bij de NOS als radionieuwslezer, maar werd afgewezen? Des te toffer was het toen ik uiteindelijk toch debuteerde. Ik liep die dag – het was 7 oktober 2014 – mee met mijn (latere tv-)collega Jeroen Tjepkema en hij vroeg ineens ‘wil jij er niet eentje doen?’ Dat wilde ik wel. Kun je horen hoe spannend ik het vond?

3FM Serious Request

Ik heb heel fijne herinneringen aan 3FM. Op de redactie van NOS op 3 was het altijd gezellig. Bovendien had ik de eer om het nieuws te lezen vanuit de speciale studio bij het Glazen Huis in Heerlen. Daar had ik gemengde gevoelens bij, want ik wist dat die uitzendingen mijn laatste voor 3FM zouden zijn – er zat een overstap naar Radio 1 aan te komen (zie verderop).

In de studio met collega Arno Leblanc

Natuurlijk draaide Serious Request maar om één ding: geld inzamelen voor het goede doel. Wie het meeste geld bood, mocht voor één keer live vanuit het Glazen Huis het nieuws van NOS op 3 presenteren. Deze schattige broer en zus hadden de eer. Rachid en ik leerden hen vliegensvlug nieuwslezen en begeleidden ze naar binnen.

De clown van 3fm

Wat 3FM zo leuk maakte, was de totale onvoorspelbaarheid. Bij Frank van der Lende in de middag hadden we het erover dat ik niet bepaald fan ben van clowns. Dus regelde Frank een uur later een clown in de studio, tijdens het nieuws, gewoon omdat het kon 🤡.

NOS radio 1 Journaal

Ik wilde me verder ontwikkelen als journalist en radiomaker. Dan is het NOS Radio 1 Journaal misschien wel de beste plek om aan de slag te gaan. Toen Jurgen van den Berg het NOS Radio 1 Journaal overnam, werd ik zijn co-host. Het was vijf dagen per week vroeg opstaan, maar dan heb je wel wat! Ik heb van hem meer over radiomaken geleerd dan ik ooit had durven dromen. 

Oefenen voor mijn tv-debuut

In 2017 maakte ik de overstap naar tv. Een geweldige kans die ik kreeg van Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van NOS Nieuws. In de aanloop naar die allereerste uitzending kreeg ik ruim de kans om te oefenen. In het weekend voor mijn debuut ontving ik een video van Rachid waarin vrienden, familie en collega’s me succes wensten. Zo lief! Eén van de wensen kwam van mijn lieve collega Winfried Baijens. Die wilde ik je niet onthouden, zo leuk!

…en het echte tv-debuut

Om 3:10 uur de wekker, rond 4:30 uur in Hilversum en nog eens twee uur later mijn tv-debuut. Het was als een soort lucide droom, alsof ik in een film speelde, ook al was er echt nieuws en waren er echte kijkers. (Ik heb geen idee wie “Amber Brantsen fan” op YouTube is, maar voor dit artikel best wel handig dat hij of zij allerlei fragmenten over mij heeft verzameld! 😅)

Harry & Meghan

Het werd Het Huwelijk van de Eeuw genoemd door sommige media. De Britse prins Harry trouwde in mei 2018 met actrice Meghan Markle. Heel bijzonder om dat te mogen verslaan met mijn collega’s.

Koningsdag

De afdeling NOS Evenementen maakt uitzendingen rondom grote nieuwsgebeurtenissen, bijvoorbeeld rond Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Koningsdag. Vrijwel altijd lopen de dingen op locatie anders dan verwacht, wat het een interessante uitdaging maakt. NOS Evenementen bleek dan ook een geweldige plek om stressbestendig te worden en te leren improviseren.

In 2021 werkte ik opnieuw mee aan Koningsdag (in aangepaste vorm vanwege corona), live op een stralende dag vanuit Eindhoven. Het was voor mij een extra spannende uitzending, want het was mijn eerste grote programma na mijn zwangerschapsverlof. Zo zag het eruit op tv:

In gesprek met rapper Fresku

En dit was mijn uitzicht:

Je kunt de hele uitzending hier nog eens terugkijken.

Eerste keer NOS Achtuurjournaal

Van alle journaals die er op een dag te zien zijn, is het Journaal van 20:00 uur het grootst: die is het langst en heeft veruit de meeste kijkers. Het was waanzinnig bijzonder om dat de eerste keer te presenteren, nadat ik het jarenlang als kijker had gevolgd. Ik kreeg er spontaan imposter syndrome van. “Dus daar sta ik straks? Dat kan toch helemaal niet?” Toch wel, bleek!

Hoog bezoek in de studio

Je bent net moeder geworden, hebt avonddienst en bent je kolfspullen vergeten. Best onhandig, to say the least. Vriendlief kon ze wel komen brengen, maar dan moest het kindje mee. Och, wat vervelend nou! En zo stonden Taylor en Rachid ineens in de studio tijdens de repetitie van het Achtuurjournaal ♥️.

De NOS Formule 1-podcast

Ik volg de Formule 1 sinds 2013. Toen ik door plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann werd gevraagd of ik een podcast over de F1 wilde presenteren, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Elke radiomaker heeft haast automatisch een voorliefde voor podcasts. Als je dat combineert met Formule 1, dan ben ik snel om. Met vaste experts Louis Dekker en Jan Lammers naast me voelde het meteen goed. Ik had toen nooit kunnen bedenken dat dat het begin van iets heel nieuws in mijn leven zou betekenen!

Zo klonk onze allereerste aflevering

Louis Dekker (l) en Jan Lammers (r)

Dat waren ze! Twaalf hoogtepunten uit mijn NOS-carrière. Het hadden er ook 24 of 36 kunnen zijn. Zoveel moois mocht ik meemaken bij de NOS. Op naar een nieuw avontuur bij Viaplay!

Reageren is niet (meer) mogelijk.