Twee weken geleden schreef ik al waarom ik Crossfit zo’n fijne sport vind. Trainingen zijn afwisselend, uitdagend, functioneel en ondertussen maken ze je lichaam sterker en gezonder.

Als ik mensen vertel dat Crossfit voor een groot deel uit krachttraining bestaat, vragen – vooral de vrouwen – al gauw “word je daar niet heel gespierd van?!” En aan de toon te horen weet ik dan dat ze dat gespierde niet per se een pluspunt vinden.

Ja, van crossfit word je gespierd

Wie serieus aan Crossfit doet, zal spieren opbouwen. Train je zwaar, dan past je lichaam zich daaraan aan. Zo kun je jezelf blijven uitdagen met steeds zwaardere gewichten en snellere tijden. Maar… voordat je googelt op ‘Crossfit women’ en daar enorm gespierde vrouwen ziet, wil ik je graag uit de droom helpen.

Deze professionals doen mee op het állerhoogste niveau. Ze trainen 2x per dag. Ze eten, slapen, leven als atleten. Het zíjn atleten. En ja, zij zijn heel erg gespierd. Het resultaat van hard, keihard werken. Wat mij betreft helemaal niets om je voor te schamen.

Professionele Crossfit-vrouwen worden soms raar aangekeken op straat

Deze dames hebben slechts één doel. De fitste vrouw op aarde worden. Best een ambitie, dus daar moet je dan ook met volle overgave voor gaan. Zelfs als de samenleving andere ideeën heeft over hoe je er als vrouw uit zou moeten zijn. Want dat is toch vaak: lang en slank.

Ik volg op Instagram een aantal professionele Crossfit-vrouwen en die vertellen daar ook over de mindere kanten. Ik vind het stuitend om te lezen. Ze worden raar aangekeken op straat en krijgen af en toe ontzettend foute opmerkingen naar hun hoofd over hun uiterlijk.

De meesten zijn het inmiddels gewend, maar echt leuk wordt het natuurlijk nooit. Ik vind het inspirerend om te zien hoe ze desondanks hun sportieve doelen blijven najagen. Die toewijding, die focus, dat vind ik pas écht sterk.

Nee, van crossfit word je niet gespierd

Dat gezegd hebbende, wij amateur-Crossfitters zullen van-z’n-lang-zal-ze-leven nooit in de buurt komt van dat lichaam. Zelfs niet als je 4x per week traint. Misschien als je 10x per week traint. Misschien.

Mooi of niet mooi, het gaat niet om de omvang van je biceps, maar om hoeveel je daarmee kunt optillen. Het gaat er niet om of je buikspieren zichtbaar zijn, maar of je met die buikspieren een paar (honderd) sit-ups kunt doen.

Crossfit betekent functioneel trainen op hoge intensiteit. Geïsoleerde oefeningen met dumbells of op een apparaat zoals je ze in de sportschool ziet komen vrijwel niet voor. Alles heeft een doel. De oefeningen zorgen ervoor dat jij straks sneller de trap opkomt, makkelijker die zware boodschappen kunt dragen en flexibeler bent in de heupen. Je hebt er dus ook nog wat aan in het dagelijks leven.

Het gaat niet om de omvang van je biceps, maar om hoeveel je daarmee kunt optillen

Kortom: ja, als je écht traint als een atleet, dan krijg je van Crossfit een behoorlijk gespierd lichaam. Maar dat is niet het doel. Fitter en sterker worden, dát is de focus. Zowel voor de professionals, als voor jou en mij.

Vond je dit een leuk artikel? Delen kan via de social-icoontjes hieronder. En wil je nooit meer iets missen? Abonneer je dan op de gloednieuwe nieuwsbrief!

Reageren is niet (meer) mogelijk.