Kermis! Daar waar je als kind suikerspinnen at tot je misselijk was. Of in de zweefmolen zat tot je misselijk was. Dat waren tot de zomer van 2013 zo’n beetje mijn associaties met de kermis. Dat zou radicaal veranderen.

Ik was studente Bestuurskunde, werkte als radionieuwslezer bij de lokale omroep van Leiden en wilde meer leren over het nieuwslezen. Een online zoektocht leidde me naar Kermis FM. Een evenementenzender die elk jaar wordt opgetuigd voor de Tilburgse Kermis. En voor wie die Tilburgse kermis niet kent: dat is een héél grote kermis.

Aanmelden was makkelijk en na een paar weken kreeg ik een keurig roostertje in m’n inbox. Ik was ingedeeld op verslaggevings,- productie- én nieuwsleesdiensten. Feest!

Anouk

Groen als gras kwam ik die zomerse dag in m’n eentje het station van Tilburg uitgelopen. Na wat geslenter over de kermis stond ik voor een nondescript gebouw waar de redactie van Kermis FM zou moeten zijn. Een vrolijke meid kwam me tegemoet. Ze droeg een niet-te-missen paars Kermis FM-shirt. Ik heb er inmiddels vijf in de kast liggen.

Haar naam was Anouk en niet veel later zouden zij en ik samen op de redactie van de NOS werken. Wisten wij toen veel. Ze begroette me hartelijk en gaf me in 10 minuten een crash course Kermis FM: redactie, montageplekken, materiaaluitgifte, catering, studio’s, regie. Het was er allemaal.

Kermis FM wordt inmiddels alweer 10 jaar georganiseerd op en rondom de Tilburgse kermis. Of zoals de jingle gaat *schreeuwstem aan* “10 dagen in Tilburg. Kermis eeeeFFFFFF eeeeMMMM!!!” *schreeuwstem uit*. Sorry, die moest er even uit. Als je eenmaal een paar edities hebt meegedraaid gaat die jingle nooit meer uit je systeem. Nooit. Meer.

10 dagen in Tilburgggggg!

Kermis FMMMMMM!

Tijdens mijn eerste editie leerde ik ontzettend veel over nieuwslezen én andere disciplines binnen de media. Maakte ik vrienden voor het leven. Sliep ik veel te weinig. En besefte ik dat ik heel erg op mijn plek was in het mediawereldje. Dit wilde ik.

Kermis FM 2016 Amber Brantsen solo
Presenteren tijdens Kermis FM 2016

En wie nu denkt: studentenradio, wat schattig – die heeft het mis. Kermis FM is uitgegroeid tot een volwaardige evenementenzender, inclusief Kermis TV (“TeeVee”) en een uitgebreide nieuwswebsite. Meer dan 200 vrijwilligers werken dag en nacht aan reportages, talkshows, muziekprogramma’s, soaps, quizzen, sketches, online artikelen en wat je verder maar kunt verzinnen op het gebied van mediaproducties.

Broedplaats

Het zal je dan ook niet verbazen dat Kermis FM door de jaren heen een broedplaats is gebleken voor jong mediatalent. Regelmatig kom ik ex-Kermis FM’ers in Hilversum weer tegen als stagiair of collega. En andersom verbinden bekende namen uit Hilversum zich maar wat graag aan Kermis FM. Dit jaar zijn onder anderen Domien Verschuuren, Sander Hoogendoorn en Herman Hofman (NPO 3FM), Frank van ’t ‘Hof (NPO Radio 2), Rob Janssen (NPO 3FM en SBS) en Bas Menting (Radio 538) van de partij.

Het jonge mediatalent dat meedoet aan Kermis FM weet vaak al veel, maar leert tijdens die 10 dagen in Tilburg nog zoveel meer. Wie meedoet, doet ook écht mee. Zo worden er in de aanloop naar die tiendaagse gekte verschillende trainingen gegeven door mediaprofessionals, zodat niemand plompverloren ergens wordt neergezet. Geregeld verzorgen Bart-Jan Cune (Radio 538), Martijn Nijhuis (NOS) en ik ook een paar workshops op het gebied van nieuwslezen en presenteren. Voor wie al nieuws leest bij bijvoorbeeld een lokale omroep, of juist wil weten hoe dat in z’n werk gaat.

Aanpakken

Kermis FM 2016 Amber met Arno
Presenteren met collega Arno Leblanc tijdens Kermis FM 2016

En dat is nou het leuke aan Kermis FM. Vrijwilligers mogen alles aanpakken. Ben je geïnteresseerd in lichtontwerp, sociale media én filmpjes monteren? Kan gewoon in die 10 dagen. Wil je redactiewerk doen, maar óók een camera leren bedienen? Ga maar doen!

Dit jaar viert Kermis FM zijn tiende verjaardag. En ook deze editie ben ik van de partij. Niet de volle 10 dagen, maar toevallig wel vanavond! Samen met NOS-collega én bedenker en hoofdredacteur Arno Leblanc maak ik een radioprogramma van 18 tot 20 uur. Misschien leer ik ooit nog eens de kunst van het intro’s volpraten, maar ik ben bang dat dat ijdele hoop is. Ieder zijn vak ;).

Het blijft wel een beetje vreemd om nu als ‘Amber van de NOS’ te worden aangekondigd. Nog niet zo lang geleden was ik gewoon Amber, die best een beetje zenuwachtig dat Tilburgse station uitkwam, op zoek naar de redactie. Gewoon een enthousiaste vrijwilliger. En over nog wat meer jaar zullen de enthousiaste vrijwilligers van nu ook weer zijn uitgegroeid tot bekende namen. Hou ze dus in de gaten, die Kermis FM’ers!

UPDATE: Foto’s zien van onze uitzending? Klik hier!

Vond je dit een leuk artikel? Klik op één van de social-icoontjes om te delen!

Reageren is niet (meer) mogelijk.