Wauw, is het al zover?! Als ik mijn agenda moet geloven vier ik vandaag mijn eenjarig jubileum op televisie!

7 augustus 2017. Daar stond ik dan. Geen coach, geen autocue’er en zelfs geen cameramensen. Helemaal alleen in onze kleine studio. Met als enige hulplijn op mijn oor de regisseur en de eindredacteur.

Na weken van voorbereiding mocht ik los. Ik was zenuwachtig, super gefocust en vooral ook blij dat ik eindelijk mocht. Ik had me voorgenomen ervan te gaan genieten. En ik moest mezelf een eerste verspreking gunnen, zo had een oud-collega tegen me gezegd. Want vroeg of laat zou die komen.

Ik moest mezelf een eerste verspreking gunnen, zo had een oud-collega gezegd

Zo’n eerste voelt altijd een beetje dubbel. Je wéét dat iedereen kijkt (vrienden, familie, collega’s, chefs en oja, ook nog eens duizenden nietsvermoedende journaalkijkers), maar je weet óók dat dit niet je beste uitzending wordt. En daar moet je een soort van vrede mee hebben. Of beter nog: niet teveel over nadenken.

De truc die ochtend was om me vooral vast te bijten in het nieuws zelf. Het stilstaan bij mijn vuurdoop liet ik zoveel mogelijk aan anderen over. En zo opende ik het NOS Journaal om 6:30 uur met een stijging van het aantal verkochte vakantiehuisjes, gevolgd door een beveiligingslek bij leasemaatschappijen en loslopende beren in Roemeense steden. Vooral dat laatste item zal ik niet gauw vergeten.

harry en meghan

Het afgelopen jaar heb ik zoveel mogen doen. Samen met Ron Fresen maakte ik een uitzending rondom de presentatie van het regeerakkoord van Rutte 3. Ik mocht de sociale media doen in het programma van Rob Trip over nepnieuws. Afgelopen mei was daar natuurlijk mijn eerste echte grote uitzending, rondom het huwelijk van de Britse prins Harry en Meghan Markle. En dan heb ik het nog niet eens over alle reguliere uitzendingen, waar nog weleens breaking news om te hoek kwam kijken.

Nieuws of nonsens, presentatie regeerakkoord Rutte 3, bruiloft prins Harry en Meghan Markle. eenjarig jubileum op televisie
uitzendingen vlnr: Nieuws of Nonsens, Presentatie regeerakkoord Rutte 3, Huwelijk prins Harry en Meghan Markle

Als er een ding is dat ik heb geleerd het afgelopen jaar, dan is het dat ik heel erg op mijn plek zit.

Missers

Gaat alles dan altijd goed? Nee hoor, er gaan geregeld dingen mis. Soms zichtbaar, maar veel vaker nog (gelukkig!) onzichtbaar voor jou als kijker. Er zijn tijdens mijn uitzendingen schermen uitgevallen, de autocue is er een keer mee opgehouden, de openingsleader bleek op een ochtend nog op vakantie, microfoons hadden kuren, de batterij van het oortje was meer dan eens plotseling leeg én er is weleens een verbinding verloren gegaan bij een kruisgesprek over stroomuitval (ik maak geen grap).

Er is weleens een verbinding verloren gegaan bij een kruisgesprek over stroomuitval

En waar de perfectionist in mij vroeger het liefst de studio zou uitrennen, zie ik nu de uitdaging in het opvangen van dit soort situaties. Want, zoals mijn vader zou zeggen: piloten verdienen hun geld pas echt wanneer het vliegtuig hapert. Ga het maar oplossen. The show must go on.

Vond je dit een leuk artikel? Delen kan via de social-icoontjes hieronder. En wil je nooit meer iets missen? Abonneer je dan op de gloednieuwe nieuwsbrief!

1 jaar tv betekent ook ruim 1 jaar zónder het NOS Radio 1 Journaal. In deze blogpost blikte ik eerder al terug.

Reageren is niet (meer) mogelijk.